ATT HÅLLA EN GOD TANDHÄLSA HOS HUND OCH KATT

Att hålla en bra munhälsa hos våra djur kan vara en utmaning. Munhälsan varierar mellan våra hundar och katter. En del hundar har väldigt lite tandsten och har bra andedräkt hela livet där djurägaren inte har haft en tanke på det där med tandborstning. Andra har det värre, där tandlossningen är uppenbar i unga år och processen inte går att stoppa trots stora ansträngningar.

Små hundraser får oftare problem med munhälsan än stora hundraser. Det beror på att deras munhålor är så pass små att den naturliga rengöringen som sker vid salivering och tuggande inte fungerar lika bra som hos de större hundraserna. Tänderna sitter också ofta mycket tätt ihop så det naturliga skyddet från tandköttets omslutning runt tanden inte är möjlig.  En inkörsport för bakterier skapas på så sätt och i dessa djupa fickor är det inte möjligt att rengöra. Det finns också sannolikt andra ärftliga faktorer som påverkar munhälsan då vissa tandsjukdomar är vanligare inom vissa raser än andra.

På hundens tänder bildar bakterier, plack, när matrester blir kvar på tändernas yta. Med tiden mineraliseras plack och tandsten bildas. Tandsten är ett gulbrunt illaluktande hårt lager som sitter fast på tändernas yta. Det är i det här skedet som djurägaren brukar reagera över att hunden luktar illa från munnen. Den bakteriella infektionen kan sedan sprida sig längs tandens rot under tandköttet och bildar då fickor mellan tand och tandkött.  Tandköttet blir inflammerat och ser då rött ut och så småningom börjar tandköttet dra sig tillbaka så tandhalsen blottas.  Har infektionen etablerat sig runt tandrötterna så uppstår tandlossning.

Om hunden har tandsten så bör tänderna rengöras. Bäst resultat blir det med en professionell tandrengöring på veterinärklinik där man använder sig av specialinstrument som är skonsamma mot emaljen och som rengör även i djupare tandköttsfickor. Vid en tandrengöring görs också en bedömning över munhälsan så varje individ får den munvård som behövs.

Det allra bästa för hunden och katten är förstås att plack och tandsten aldrig hinner bildas. Idag finns många olika tillskott, foder och produkter som är framtagna för att bidra till bättre munhälsa för våra hundar och katter. En del av dessa produkter kan utgöra ett bra komplement till munvården men kan aldrig ersätta nyttan av daglig tandborstning. En daglig mekanisk rengöring av tänderna, med hjälp av en liten tandborste eller textilbit, är den mest effektiva dagliga rengöring som finns för våra husdjurs tänder.

Det är bra att börja borsta tänderna redan som valp eller kattunge. Men om ditt djur är äldre och redan har tandsten gör det stor nytta att börja borsta även då!

Mitt bästa tips är att tänka långsiktligt vid introduktion av tandborstning. Om det uppstår obehag och konflikter kommer det att kännas jobbigt för både dig och ditt djur med tandborstningen. Då är det mindre sannolikt att en daglig rutin skapas.

De första gångerna tandborsten tas fram är det inte viktigt att alla tänder blir borstade. Det viktiga är att ni har kul! Det räcker med en tand, eller att bara nosa på tandborsten och belöna då snabbt med en godbit eller annat som upplevs som en belöning. Gör gärna en ritual av situationen – plocka fram ”godisburken” tillsammans med tandborsten varje dag. Då uppstår en positiv förväntan när tandborsten tas fram. Sedan är det bara att anpassa träningen efter vad ditt djur tycker är kul. Efter några veckor kan du utöka tandborstningen till flera tänder och så småningom alla tänder. Det är viktigt att godbiten eller annan belöning inte tas bort med tiden. Våra hundar och katter kommer aldrig att förstå nyttan med tandborstning, däremot är de ofta beredda att ställa upp för en åtråvärd belöning.

Klinikhunden Sid älskar att apportera saker mot belöning vilket han även fått göra med sin tandborste för att lära sig att gilla den.

Lycka till med tandborstningen!

Hälsar Leg. Veterinär Melissa Carlsson